All Sparks | Waarom je niet je passie moet volgen (en wat wel)

Waarom je niet je passie moet volgen (en wat wel)

Het kan enorm frustrerend zijn als iemand je weer eens carrière advies probeert te geven: “Volg je passie! Dan valt alles op zijn plek.” Herkenbaar? Ontzettend lief bedoelt. Je hebt er alleen niet zoveel aan. De afgelopen jaren heb ik veel mensen gesproken die geen flauw idee hebben hoe zij hun werkleven het liefste zouden willen inrichten, laat staan wat hun passie is. Vet lastig ook op zo’n wereld met een oneindige hoeveelheid aan mogelijkheden en kansen. En levende in een tijdperk waarin mensen elkaar wijs maken dat alles mogelijk is, maakt het er echt niet makkelijker op!

Zelf heb ik jarenlang gemodderworsteld met wat ik met mijn leven op werkgebied nou wil. Graag deel ik mijn ervaringen en inzichten met je. In de hoop dat dit jou kan helpen in je reis naar een gelukkig en betekenisvol werkleven.

Passie. Voor velen een ongrijpbaar woord. Het betekent letterlijk lijdensweg: iets doen waar je bereid toe bent om voor te sterven. Zo belangrijk is het voor je. Een luchtigere en werk gerelateerde definitie is dat je bepaald werk gedaan wilt hebben voordat je deze prachtige wereld ooit zult verlaten. Zodat je er never nooit spijt van zult krijgen op een eventueel sterfbed, als het te laat is, dat je iets niet gedaan hebt.

“Ik wou dat ik muzikant was geworden…”

Voordat je een passie kunt volgen, moet je deze wel eerst vinden. Als je niet weet waar je moet zoeken, zul je deze nooit vinden. Veel mensen antwoorden op de vraag: “Wat is je allergrootste passie?” met een woord. Een onderwerp, hobby of professie. Zoals koken, muziek of reizen bijvoorbeeld. Iets wat belangrijk voor je is. Zie het als een belangrijk terugkerend onderwerp in je leven waar je graag alle tijd van de wereld voor vrij maakt.

Begrijp me niet verkeerd; ik raad iedereen aan om op werkgebied wat met een passie te doen. Alleen je passie volgen gaat je niet helpen. Houd er tevens rekening mee dat een passie niet een heel leven lang mee hoeft te gaan. Je interesses en gevoelens ten opzichte van deze interesses kunnen veranderen. We kunnen uiteraard iedere dag iets nieuws over onszelf, anderen en de wereld leren wat ons verandert.

Waarom moet je niet je passie volgen? Waarom doen mensen het werk wat ze doen? Wat is het alternatief?

Volg je ouders
Ik ben opgegroeid op een boerderij. Voor mijn opa was het de normaalste zaak van de wereld dat een van zijn zoons de boerderij zou overnemen. Heel normaal in die tijd. Dat is mijn vader geworden. Stiekem denk ik dat mijn ouders ook weleens gedacht en gehoopt hebben dat ik het boerenbedrijf zou overnemen..

Nu vind ik dieren briljant, maar het is niet mijn ding om een boerenbedrijf te runnen. Vroeger was het vanzelfsprekend dat je hetzelfde werk ging doen als een van je ouders of wat zij van je verlangden. Tot op de dag van vandaag gebeurt dit nog steeds. Maar wees alsjeblieft JIJ. Niet hoe je ouders of anderen jou willen zien.

Volg het geld
Op de middelbare school deed ik Havo met Natuur en Techniek en een extra vak. Ik bakte niks van die betá vakken en mijn intreresses lagen in ieder geval niet daar. De reden dat ik hiervoor heb gekozen is simpelweg dat mij toen verteld werd dat ik hiermee eigenlijk alle HBO studies zou kunnen gaan doen en zo breed mogelijk opgeleid zou worden en dat er in de technische sector veel geld te verdienen is. De banen liggen hier tot de dag van vandaag nog steeds voor het oprapen.

Helaas had ik op dat moment in mijn leven een paar belangrijke levenslessen nog niet geleerd. Vergeet nooit dat geld een beloning is voor het werk dat je doet. Een resultaat. Het gaat je niet gelukkig maken als alleen geld verdienen je hoofddoel is. En al helemaal niet met iets wat je met frisse tegenzin zou doen.

Volg je passie
Op het moment dat je een passie hebt gevonden en je hebt besloten om hier een carrière of onderneming van te maken, wordt het riskant. Het is belangrijk om iets op werkgebied te doen waar je van houdt, ieder mens wil meer zijn best doen voor iets waar die van houdt. Maar als blijkt dat je van je passie niet kan rondkomen en het leven wat je ernaast wenst niet kan leiden, kan het je zelfs ongelukkig maken.

Je passie volgen is een belangrijk onderdeel in het proces op zoek naar een gelukkig en betekenisvol werkleven. Maar niet het hoofddoel om te volgen. Wat dat wel is ga ik je uitleggen.

De Vonk
Welk werk maakt je gelukkig? Gelukkig is daar al vijf jaar lang onderzoek naar gedaan door een fantastische non-profit organisatie in samenwerking met onderzoekers van de Oxford University. Deze organisatie heet 80.000 hours. Samen met bevindingen, methodes en onderzoeken van Scott Dinsmore, Simon Sinek en Gary Vaynerchuk hebben zij mijn inzicht gevormd.

Het werk wat je het allerliefste doet is het werk wat jou gelukkig maakt, betekenis geeft en waar je maximaal invloed op kan uitoefenen. Om dit te bereiken ben ik ervan overtuigd dat je jouw vonk moet vinden, deze gaat volgen en gaat ondernemen. Dat begint bij jou. Wat je een twinkeling in je ogen bezorgt. En waar je een organisatie omheen gaat bouwen.

De Vonk bestaat uit de volgende formule:

Passie + Kwaliteiten +
Betekenis + Uitdaging =
Vonk

De antwoorden op de volgende vier vragen vormen de sleutel tot jouw vonk:

Waar hou je van?
Een belangrijk terugkerend onderwerp in je leven waar je alle tijd van de wereld in wil steken.

Waar ben je goed in?
Aangeboren talent + getrainde kwaliteiten

Hoe kun je bijdragen aan een betere wereld?
Betekenisvol werk voel je als je helpt en voor positieve impact en verandering zorgt

Welke uitdaging zou jij aan willen gaan?
Het probleem dat je gaat oplossen

…Volg je vonk!
Stel je voor; je bent 80 jaar, je ligt op je sterfbed en hebt in je leven 40 jaar als hartchirurg gewerkt. Je kijkt terug op je leven. Je bent getrouwd, hebt twee prachtige kinderen, vijf kleinkinderen, twee huizen, een zeiljacht, veel geld verdient, hard gewerkt in een ziekenhuis en je hebt daar een hoop mensen mogen helpen. Tijdens je leven had je de keuze kunnen maken om in Afrika te gaan werken op missie om zoveel mogelijk mensen met ernstige hartproblemen te redden. Je tweede huis en zeiljacht had je niet kunnen kopen. Je leven zou er heel anders uit hebben gezien.

Wat doet het met je nu je dit verhaal hebt gelezen? Voor welk werkleven zou jij hebben gekozen?

In het voorbeeld van de hartchirurg zou het kunnen zijn dat de grootste passie van deze persoon mensen helpen is. Getraind en opgeleid om hartoperaties uit te oefenen. Hij zou mensen in Afrika kunnen hebben geholpen met ernstige hartproblemen, die niet de juiste zorg kunnen krijgen, het zich niet kunnen veroorloven, een uitdaging waarmee hij zou kunnen hebben bijgedragen aan een betere wereld.

De vonk en uitleg op de vraag “Wat voor werk doe je?” tijdens zijn werkleven had kunnen zijn: “Ik geloof dat iedereen recht heeft op eerste hulp zorg. Veel mensen in Afrika kunnen hier geen gebruik van maken. Ik ben hartchirurg en help zoveel mogelijk van deze mensen met ernstige hartproblemen door ze te opereren en zo te redden en een hart onder de riem te steken.” Dat is heel wat anders dan vertellen dat je in een ziekenhuis als hartchirurg werkt. Toch?

Find Your Spark
Meer verdieping? Hulp nodig? Om jouw vonk te kunnen vinden is het belangrijk dat je goede antwoorden op de vier sleutelvragen tot jouw vonk kunt geven. Wat heb je nodig om dat te kunnen doen? Hoe kun je een vonk het beste formuleren? Hoe zet je dit om naar een concreet bedrijfsidee? Hoe kun je daar van leven?

Geloof me. Het kan allemaal! Daarom heb ik een tiendaagse online course ontwikkeld waarmee je de juiste antwoorden en vragen krijgt om dit, en nog veel meer, te weten te komen. De course bestaat voor een deel uit zelfstudie en voor een deel uit begeleiding. Zo kun je volledig jouw krachten en mogelijkheden benutten en ga je er ook echt mee aan de slag. Klik hier voor meer informatie: klik