All Sparks | Kap eens met gelukkig willen zijn!

Kap eens met gelukkig willen zijn!

Begin juli van dit jaar was ik bijna naar Kreta verhuisd. Rond mei had ik sterk het gevoel dat ik dit moest doen. Ik had in een korte tijd behoorlijk wat rake klappen opgevangen, ik vond dat ik op bepaalde punten had gefaald en wist het allemaal niet meer. Ik verlangde naar iets nieuws, ruimte en mensen die ik niet kon verstaan.

Ik had een aantal bezichtigingen van huurwoningen ingepland met een makelaar en bijna mijn vliegticket geboekt. Totdat er eind mei een aantal dingen in mijn leven gebeurden waardoor ik hier vanaf zag. Het ging wel weer. Nu niet. Ik ga alsnog. In een andere vorm. Ik ga naar Kreta, boek een ho(s)telovernachting en kijk die dag erna wat het leven me brengt.

We leven in de beste tijd ooit waarin er een enorme sociale druk ligt naar het op zoek gaan en bezig zijn met geluk. Wat naar mijn beleving mensen juist ongelukkig maakt. Als je nog niet zolang rondwandelt op deze aardbol leer je al snel dat je in je leven op zoek moet gaan naar de dingen die je gelukkig maken. Geluk koppelen we aan een staat van zijn. Als we maar gelukkig zijn. Toch? Falen is geen optie.

Wat we vergeten is dat gelukkig zijn iets tijdelijks is. Het zijn kleine momentjes. Het kan je op de meest vreemde momenten overkomen. Zo werd ik in de grootste kutperiode van mijn leven tot nu toe gebeten door een hond. Ik leefde weer en moest lachen. Een prachtig geluksmoment voor mij.

Te gek, je hebt iets voor elkaar gekregen in je leven en voelt de drang om dit te delen met anderen. Je bent trots op een belangrijke mijlpaal in je leven, die misschien helemaal nergens op slaat, je voelt de drang naar erkenning. Je wilt gezien worden. Leuk gevonden worden. Erbij horen, waarbij dat ook is. Je hebt een ferrari gehuurd en op Instagram en Facebook gedeeld dat je in een Ferrari rijdt zodat iedereen kan zien hoe succesvol en gelukkig je bent. En nu?

Stop eens met gelukkig willen zijn en het zoeken naar geluksmomentjes. Het is een verslaving. Als je het forceert is het niet echt. Ben je nu zo ongelukkig dan? Waarom mag dat niet? In de Griekse taal komt geluk van gelukt. Als iets gelukt is krijg je daar een bepaald gevoel bij. En als iets wel of niet gelukt is moet je verder. En wat dan? Accepteer dat ultieme gelukkigheid, of hoe je het wil noemen, niet bestaat.

Misschien voelde jij je gisteren enorm gelukkig omdat je de loterij hebt gewonnen en heb je vandaag geen f*cking idee wat je met je leven wil doen. Je hebt twee soorten doen. Wel doen en niet doen. Soms is niet doen net zo krachtig als wel doen. Als je het allemaal even niet meer weet. Doe dan niks. En onderzoek rustig wat je wel wil doen als je die behoefte voelt. Ga ik ook weer doen.

YOLO! Live your life to the fullest! Je gaat ooit een keer dood! Je moet iets doen en ontdekken wat je wil bereiken en het moet lukken! Na een jaar kom je tot de conclusie dat het niet gelukt is. Niemand geeft er een shit om. Behalve jij. Jammer dan. Je moet je hele leven met jezelf door iedere deur. Het enige waar je echt wat aan hebt is als je blijft leren over jezelf. Hoe jij werkt. Wie je bent. Wat bij je past en niet bij je past. Kom je achter door trial and error.

Volg je gevoel. Wat voel jij wat je moet doen? En wat je niet moet doen? Is er even niks? Prima! Neem tijd om te onderzoeken wat je wèl wil doen, maar forceer dit niet. Heb geduld. Je moet helemaal niks. Maak fouten. Dat zorgt voor nieuwe inzichten. Doe de dingen die goed voelen en neem afstand van de dingen die niet goed voelen.

Op dit moment ben ik emotioneel uitgeput. Ik heb mezelf de afgelopen maanden zoveel beter leren kennen waar ik enorm trots op ben. In deze periode heb ik een aantal plannen bedacht die tot me kwamen en tot uitvoering gebracht. Totdat er weer dingen in mijn leven gebeurden en ik iets nieuws moest bedenken. Ja, die cliché uitdrukking “Life happens when you’re busy making other plans” is op waarheid berust.

Inmiddels ben ik bij plan F aangekomen, een samenvoeging van plan A en een nieuw plan. Over een aantal weken vertrek ik naar Kreta omdat ik op veel vlakken in mijn leven even niet weet hoe ik verder moet. De eerstkomende tijd daarna ga ik zo weinig mogelijk doen. En dat is helemaal OK.

Of het een goed plan is? Haha, hoe moet ik dat nou weten? Ik doe ook maar wat. Net als Trump, de paus en jij. Misschien kom ik na een paar dagen weer terug naar Nederland. Of zit ik er over een jaar nog en heb ik de tijd van mijn leven. Wie zal het zeggen..

Looking for a reason not to stay drunk all the time